zaterdag 5 november 2011

Abonneren op...

Als je van Bewust Leven (ecologisch moestuinieren, permacultuur, consuminderen, ecobouwen), dan zijn er de volgende tijdschriften:
-VELT (6x per jaar magazine als lid)
-Groenmoes (4x per jaar)
-Permaculture Magazine (engelstalig, 4x per jaar)
-Genoeg magazine

1 opmerking:

  1. Atsma, statiegeld Staatssecretaris lobbyisten of van Milieu en Infrastructuur?
    Statiegeld is niet veilig in Nederland. Staatssecretaris Atsma dreigt te vallen voor de lobbyisten uit de zakenwereld en vergeet hierdoor het belangrijkste: het milieu! Op 7 april staat de “Toekomst van het verpakkingendossier” op het programma in de Tweede Kamer en hier zal worden besloten over de toekomst van het statiegeldsysteem.

    7 April gaan de volksvertegenwoordigers van Nederland met elkaar in debat over het voort bestaan van statiegeld. De Staatssecretaris van Milieu en Infrastructuur, Dhr. Atsma, wilt de Tweede Kamer ervan overtuigen dat statiegeld niet nodig is in Nederland. Zou dit de opinie zijn van Dhr. Atsma of heeft hij dit ingefluisterd gekregen van de grote anti-statiegeld lobbyisten?
    Na onderzoek is gebleken dat statiegeld de meest doeltreffende manier is voor het inzamelen van zwerfafval. 98% van al het plastic waar statiegeld op zit word geretourneerd. Geen enkele andere inzamelmethode is net zo doeltreffend.
    De discussie wordt gevoerd tussen twee groepen. Een groep voor afschaffing en de ander tegen. De voorstanders denken alleen met hun eigen portemonnee. Dit zijn namelijk vooral bedrijven en organisaties die iets minder winst maken omdat ze verantwoordelijk zijn voor de recycling van hun eigen afval. Zij zien het afval liever niet meer terug komen (zogenaamd one-way-trash).Deze organisaties zijn voornamelijk producenten en importeurs, maar ook hele winkelketens. Deze groepen proberen de Staatssecretaris te overtuigen dat statiegeld overbodig is, omdat zij naar eigen zeggen 48% van al het kunststofafval kunnen inzamelen wanneer statiegeld wordt afgeschaft.

    Deze belofte hebben de supermarkten, bier- en frisdrankproducenten en importeurs in de jaren ’90 ook gedaan. Toen was het percentage in te zamelen afval nog lager dan dat het nu is. Destijds hebben zij deze doelstellingen drie jaar achter elkaar niet behaald.
    Nu lijkt het erop dat deze groep belanghebbenden probeert, door de verscheidenheid van de in te zamelen afvalproducten te vergroten, het werkende statiegeld systeem de nek om te draaien en in de vergetelheid te brengen. Tot dusver lijkt de Staatssecretaris dit niet door te hebben en wel gecharmeerd te zijn van dit snode plan.
    Gelukkig zijn er ook voldoende mensen die dit wel door hebben en die zetten zich dan ook in voor het behoud van het statiegeld. Zo zei Diederik Samson (kandidaat partijleider PvdA) onlangs: “Mijn geduld is wel een beetje op, we zijn al 10 jaar bezig met deze discussie. Al 10 jaar lang zegt het bedrijfsleven “statiegeld hoeft niet, we doen het wel op een andere manier”. Ze doen het dus niet op een andere manier. Tijd om met statiegeld aan de slag te gaan.”
    Ook KoenGroen sluit zich aan bij Tweede Kamerlid Samson en alle anderen voor het behoud en uitbreiding naar kleine flesjes en blikjes van statiegeld.

    Teken de petitie voor statiegeld op www.koengroen.nl! Heb je zelf ook ideeën voor het behoud van statiegeld? Stuur een video of een mailt naar info@koengroen.nl.

    BeantwoordenVerwijderen